Om Ireren

≫ irsk terrier ≪

Der bærer øgenavnet "dare devil", da den hverken frygter Gud eller Djævelen!

Historisk tilbageblik

 

Den Irske Terrier fik meget respekt som en krigs hund under WW1 (1. verdens krig). De blev primært brugt som messenger hunde, et job, hvor de udmærkede sig. Mange af dem kom aldrig hjem, men de fleste af dem gjorde det tilbage til deres skyttegrave, trods frygtelige og ofte dødelige kvæstelser. Deres succes i denne rolle kan vel tilskrives deres hastighed, som kommer fra deres elegante linjer, eller måske er det endda deres utrolige loyalitet over for de mennesker de elsker at de gik gennem ild og vand for at komme tilbage til deres herre.

Det siges endvidere at Vagabonden fra "Lady og Vagabonden" skrevet af Walt Disney er en Irsk Terrier. Lady er en Cocker Spaniel.

"Dare Devil" øgenavnet kommer sikkert også fra at den Irske oprindeligt opererede i det våde, stormomsuste klima i Irland. Der er diskussion om stamfædrene. Nogle siger, at den stammer fra irsk ulvehund, mens andre mener, der er lidt skotsk i racen. Under alle omstændigheder har hunden ry for at være fortræffelig i sit arbejde med at stå op imod trusler fra omkringstreffende dyr som rotter, ræve og ulve.

Beskrivelse af racen (fra Dansk Kennel Klub):

"Hunden skal fremtræde energisk, livfuld, smidig og ruhåret, med masser af substans, men samtidig uden at virke klodset, idet hurtighed, udholdenhed og styrke er meget væsentlige træk. Selvom en Irsk Terrier er modig og absolut i stand til at markere sig over for andre hunde, er den bemærkelsesværdigt loyal, godmodig og hengiven over for mennesker, men hvis den bliver angrebet, viser den sig modig som en løve, og den vil kæmpe til den bitre ende. Størrelse:

Sådan må det nødvendigvis være, når man som hund skal operere i det våde, stormomsuste klima i Irland, hvor racen kommer fra. Der er diskussion om stamfædrene. Nogle siger, at den stammer fra irsk ulvehund, mens andre mener, der er lidt skotsk i racen. Under alle omstændigheder har hunden ry for at være fortræffelig i sit arbejde med at stå op imod trusler fra omkringstreffende dyr som rotter, ræve og ulve."

 

Ord der beskriver Ireren

Den Irske Terrier bliver beskrevet med mange forskellige ord - Nedenunder vil jeg skrive lidt om, hvorledes de forskellige ord også kommer til udtryk hos vores Irske Terrier samt hvad ordet betyder i følge den danske ordbog. 

  • Godmodig: Som har eller vidner om et godt og venligt sindelag; godhjertet; venlig; som ikke vil gøre andre fortræd, tålmodigt finder sig i meget uden at bringes ud af sin venlige sindsstemning; skikkelig; fredsommelig.
  • Vores hunde er også kontaktsøgende, kælne, børnevenlige og accept af husets andre dyr.

  • Modig: ikke bange for at udsætte sig for farer, løbe en risiko el. blive udsat for misbilligelse.
  • Vores hunde er ligeså meget beskyttende, går i front, og puster sig gerne op, især hvis vi møder hunde der er større end dem selv. Det er mest spil fra galleriet.

  • Loyal: Viser eller yder fuld støtte og troskab over for en person eller flere. Trofast.
  • Vores hunde er også loyal og trofast ved at være beskyttende over for os, sindsyge glade når vi kommer hjem, venter uden for vores soveværelse og badeværelse og er altid parat til at være der for husstandens beboer.

  • Kærlig: Som føler, rummer eller udtrykker kærlighed.
  • Vores hunde er også altid god for at ligge sig op i sengen eller i sofaen, blive nusset med, og vise at de virkelig nyder det ved at give små glædes lyde fra sig. Selvom de kan lide alle som kommer her, så ved de altid hvor de hører til, og følger trofast med på vores fælles vej.