Barf

”Du er hvad du spiser”

At fodre med BARF er slet ikke så kompliceret (og dyrt) som det måske kan se ud til - og at se glæden hos sine dyr der spiser med velvære er det hele værd.

Vi har valgt at fodre med kød fra "Rigtig Hundemad". De købes både i hakket 500 grams pakker samt 2 kg. løstpakket hvor kødet er i større stykker. Da vi har to hunde køber vi et mix af begge, og spæder så fx 500 grams pakken op med noget løstfrosset. Vi fodre med ca. 650 gram kød dagligt under normale forhold til 2 irske hunde på henholdsvis 12 og 17 kg. Når de er over 1 år gamle skal de have ca. 2% af deres kropsvægt dagligt. Kik på din hund og vurdere om den er i korrekt foderstand. Den skal jo hverken være for tynd eller for tyk.

Vi fodrer med: Hakkede kyllingehalse, hakket oksekød, indmadsmix, kallun, laks, hest, lammemix.

Skuffen indeholder kyllingehalse, fisk, lammeben og kyllingevinger.

Kødet deles ind i 4 grupper: Lyst (fjerkræ, fisk, lam), mørkt (okse, hest), indmad samt kallun. Derudover er der kyllingehalse og ben som gives som tilskud i løbet af ugen.
En foderuge hos os er som følger: 2 dage med lyst, 2 dage med mørkt, 1 dag med indmad, og 2 dage med kallun. Foderplan kan se sådan ud: mandag fjerkræmix, tirsdag oksemix, onsdag kallun, torsdag indmad, fredag fisk, lørdag hest og søndag kallun. Derudover får de ben 1 til 2 gange ugentlig samt suppleret med kyllinge-halse og vinger.

Tilskud til hunden

Alle tilskud er naturlige produceret - og skulle hunden få for meget af nogle vitaminer, mineraler eller olier, så kommer de ud igen uden at hobe sig op i nyre og lever. På billedet er der naturlig benmel (kalk), Hogamix (urter), hyben pulver (C-vitamin / imunforsvar), økologisk olivenolie samt økologiske æg.

Vores hunde får gulerødder og æbler som aftensnack.. Æbler er godt for tænderne da der er syre i som holder dem hvide. Når vi presser frisk juice/grønssagsdrikke, bruger vi pulpen som ekstra vitamintilskud. Pulpen kan evt. fryses og tages op dagligt hvor der tilsættes 1 sp.fuld pulp i maden.

Vitaminer, mineraler og olier blandes i maden dagligt. Hogamix som er godt for pels, hud og vitalitet giver jeg en teskefuld dagligt. Naturlig benmel giver stærkt skellet og tænder, og gives specielt som tilskud i vækstfaser, blandt andet til drægtige tæver, diegivende tæver og hvalpe.

Tobisolie er rig på flerumættede fedtsyrer - Det er en god kilde til omega 3 fedtsyrer (skift mellem lakse og tobisolie anbefales). Enkeltumættede fedsyrer gives gennem olivenolie. Fiskeolier gives dagligt og olivenolie et par gange om ugen. Et "skvat" af hver olie tilsættes.

Hybenpulver er rig på C-vitaminer og godt for imunforsvaret. Det anbefales at give til hvalpe, drægtige tæver samt diegivende tæver. Det skulle blandt andet være med til at forebygge brystbetændelse.

Æg som er rig på proteiner gives en gang ugentlig.

BARF er:

Bones and Raw Food (ben og råt kød)
eller
Biologically Appropiate Raw Food (biologisk afpasset rå føde)

En BARF foderplan kan se således ud:

 • Hvalpe: Under 6 mdr. anbefales der at fodre 3 gange dagligt med mellem 5 til 10% af hvalpens vægt. Dvs. vejer den 4 kg. så fodres der med max. 400 gram fordelt over 3 måltider.
  Det er hele tiden vigtigt at SE på sin hvalp / hund, og er den for tyk, sættes portionerne ned, og for tynd gives mere foder. En hvalp skal vokse og opbygge sit skelet, så det er vigtigt at der er noget at vokse af. Dog uden at være for tyk.
  Hos os har vi fra 8 ugers alderen fodret med ca. 5% af hundens vægt.
  Har man overvejet at faste sine hunde 1 gang ugentlig, så anbefales der ikke, at der fastes så længe hunden er under 12 mdr. Kødfyldte ben gives som supplement og indgår ikke i daglig foderration. Desuden gives der lakse- eller tobisolie dagligt sammen med naturligt
  benmel, og gerne et skvat olivenolie. Et lille supplement af hybenpulver er også godt. Foder så varieret som muligt med de 4 kødgrupper.
 • Unghund: Hunde mellem 6 til 12 mdr. Jeg ville anbefale at fodre unghunden 2 gange dagligt indtil den er 8 måneder gammel - undgå fastedage, da hunden vokser og sætter sig i den her periode. Den daglige mængde foder af BARF udgør ca. 5% af hundens vægt dagligt, og giv kødfyldte ben ud over den daglige ration et par gange om ugen. Derudover tilsæt naturlige vitaminer, mineraler og olier i maden dagligt, således at hunden ikke mangler noget. Så længe du fodre med naturlig fremstillet produkter såsom Hokamix, fiskeolier, hybenpulver og naturligt benmel, så risikere du ikke, at tingene hober sig op i hundens lever og nyre - Alt hvad den har brug for bruges, og resten kommer ud!

 • Fra 1 år op op: Hunden skal have mad en gang dagligt og portionen udgør ca. 2% af hundens vægt. Igen, fodre med de forskellige foderemner spredt over ugen, således at hunden får variation. Jeg drysser altid hogamix og fiske- samt olivenolie over maden, og nogle gange spæder jeg op med lidt naturligt benmel for lige at være på den sikre side. Mine voksne hunde har en bendag om ugen, og disse indgår ikke i den daglige kostplan, men gives som lidt ekstra. Det er altid vigtigt at observere sin hund og dens vægt / tilstand. Bliver de for kraftige, så nedsæt mængden af mad, lidt for tynde , så gives lidt ekstra og så frem deles.
 • Drægtig tæve: Hos os har det været vigtigt at tæven er i god kondition, at den inden parring var i en god foderstand, og at vi så har kikket på tævens appetit således at hun ikke er sulten eller virker som om, hun ikke får nok BARF. Vi sætter tæven op i foder fra uge 5 med ca. 50% og begynder at give protionerne over 2 gange dagligt, da det kan knibe med plads i mavesækken grundet fostrene. Der bliver givet masser af ben, kyllingehalse og vinger, således at hvalpene får nok calcium til opbygning af deres skrog, uden at tære på tævens. Vi supplere med hogamix, naturlig benmel, olier og hybenpulver. Hybenpulver skulle både være godt for imumforsvar men også til at optage calcium som gives gennem ben og benmel. Uge 7 og op til fødslen gives der min. 100% øgning mad og over flere gange dagligt.
 • Tæve med hvalpe: I de første 3 uger er det vigtigt at tæven får en del ekstra mad. De første 3 uger efter fødsel har vi givet 2 portioner dagligt og øget med 100 til 200% dagligt i forhold til normalt (I uge 3 har vores tæve fået ca. 600 gram dagligt mod 250 gram normalt). Der skal spedes op med kødfyldte ben, kyllingehalse, vinger, benmel, olier, hogamix samt hybenpulver. Sidstnævnte skulle også være godt til at forebygge brystinfektion. Når hvalpene begynder at indtage fast føde omkring uge 3, begynder man også at nedsætte portionerne til tæven. Kik på tæven, og vurdere hele tiden, om hun er OK i foderstand... Der bliver brugt masser af energi på at opfostre små hvalpe, så heller for meget end for lidt. Ingen fastedage til diende og drægtige tæver.